Wino to trunek często serwowany na różnego rodzaju uroczystościach i spotkaniach towarzyskich. Każdy rodzaj wina – białe, czerwone, musujące – wymaga odpowiedniej oprawy w postaci dopasowanego do rodzaju trunku kieliszka. Dlaczego kształt czaszy i długość nóżki ma tak duże znaczenie? Dowiedz się, w jakich kieliszkach najlepiej serwować najpopularniejsze i najczęściej podawane wina.
Kształt kieliszka i jego wpływ na doznania smakowe związane z winem
Dlaczego tak ważne są odpowiednie kieliszki do wina? Długość nóżki pozwala na trzymanie kieliszka tak, by temperatura wina pozostawała chłodna i nie podgrzana przez trzymanie dłonią czaszy. Jej szerokość pomaga uwalniać lub zatrzymywać aromaty, które ogólnie wpływają na smak wina. Lekkie zwężenie czaszy umożliwia mieszanie trunku bez ryzyka wylania go z kieliszka.
Czy to oznacza, że w każdym domu powinny znaleźć się kieliszki do wszystkich rodzajów alkoholi? Może na początek powinno zadbać się o podstawowe, najczęściej używane kieliszki do wina. A skoro już mowa o eleganckim serwowaniu, z pewnością przydadzą się efektowne szklane karafki. Takie karafki to opcja nie tylko na wino podawane do posiłków, ale także eleganckie naczynia na wodę z cytryną lub kompoty owocowe.
Zastawa szklana jest elegancka i pasuje do każdego rodzaju wystroju stołu i pomieszczenia. Neutralny charakter szklanych naczyń to ich ogromna zaleta. Oprócz eleganckiej karafki, warto mieć w swojej szafce także szklanki od Gerlach – o ponadczasowym designie, wykonane z dobrej jakości, przejrzystego szkła.
Kieliszki do wina od Gerlach – które przydadzą Ci się podczas przyjęć?
Wina wymagają zróżnicowanych warunków, które pomogą wydobyć pełnię smaku i aromatu z każdego trunku. Kieliszki Gerlach podkreślają je dzięki odpowiedniej budowie, a nowoczesny design dodatkowo zachwyca pośród zastawy stołowej.
- kieliszki do wina czerwonego – dość szeroka czasza i większe otwarcie na dopływ powietrza umożliwia uwalnianie aromatu alkoholu i wydobycie bukietu zapachowego owoców, z których wyprodukowane zostało wino. Długa nóżka ułatwia trzymanie wina tak, by dłoń nie dotykała czaszy;
- kieliszki do wina białego – węższe i nieco mniejsze od tych do wina czerwonego. Lekko zwężająca się czasza w kształcie tulipana zatrzymuje aromaty i podkreśla kwasowość i subtelny smak. Im lżejsze białe wino, tym kieliszki powinny mieć węższą czaszę, a bardziej złożone smakowo i aromatycznie trunki należy podawać w kieliszkach o nieco szerszej czaszy. W kieliszkach do białego wina możesz podawać również wino różowe, które wprawdzie zwykle serwuje się w podobnych kieliszkach, ale o krótszej czaszy lecz równie dobrze jego walory są wyczuwalne w tradycyjnych kieliszkach do wina białego;
- kieliszki do wina musującego – długie, zwężające się ku górze czasze typu flet lub zwężony tulipan mają na celu utrzymanie jak najdłużej musującego charakteru wina lub szampana. Bąbelki mają do przebycia dłuższą drogę i dłuższy czas do uwolnienia smaku i aromatu.
Oczywiście można mieć w kuchni również kieliszki do wódki, nalewek, koniaku, wina deserowego – jednak kieliszki do win białych, czerwonych i musujących to podstawa.
Kieliszki od Gerlach – dlaczego warto
Marka Gerlach produkuje doskonałej jakości kieliszki z delikatnej, przejrzystej krystaliny bezołowiowej, która podkreśla barwę trunku. Możesz zobaczyć je tutaj: https://gerlach.pl/kieliszki-do-wina i tu – https://gerlach.pl/kieliszki. Oprócz tego w szerokiej ofercie znajdziesz szklanki, karafki i inne szklane produkty, niezbędne w każdym domu – zajrzyj na https://gerlach.pl/szklo.